Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Nickel i metallerna?

EU har framtagit gränsvärden för hur mycket nickel smyckesdelar får fälla ut under en viss tid. Även om jag köper in produkter som är nickelfria enligt leverantören kan metallerna innehålla en mycket liten del nickel, även om de benämns som nickelfria/nickelsäkra. Dessa bör därför inte användas av personer som är väldigt känsliga för nickel. Jag gör även stickprover på metallerna med apotekets nickeltest. Tänk på att även Sterling 925 silver och rostfritt stål också innehåller nickel. 

 

Hur väl stämmer bilderna?

Vi försöker visa färgerna på varorna så exakt som möjligt, men observera att färgerna i bilderna kan skilja sig något från de verkliga färgerna av varorna. Hur färgen återges beror på din dator och bildskärms inställningar. Färgerna på olika pärlor kan också variera något från gång till gång. Detta beror på att det är olika färgbad (batch) hos tillverkarna, ungefär som när man köper tapeter. Detta är tyvärr inget vi kan påverka.

 

Om storlek och form

Storlek och form kan skilja sig något från pärla till pärla, då många är gjorda för hand. Beställer du två av en sort försöker jag hitta två snarlika då du kanske vill använda dem till att göra örhängen av. Bilderna visar exempel, just dina pärlor kan se något annorlunda ut.

 

Om pärlorna

Färgerna och överdragen på pärlorna kan variera något beroende på tillverkningstillfällen. Pärlor på sträng kan sitta ihop lite - du kan då ta isär dem försiktigt med en avbitartång. Krackelerade pärlor eller andra pärlor med överskottsfärg sitter ofta ihop men är på detta sätt lätta att ta i sär. Glaspärlor såsom  t ex krackelerade pärlor och Lampwork går sönder ibland. Man bör ha det i åtanke vid hanteringen. Jag försöker packa ömtåliga pärlor väl för att de ska hålla i postgången. En del pärlor är endast överdragna med färg, d v s de är inte färgade helt igenom. Då kan färgen repas eller flagna, något man bör ha i åtanke vid hantering och förvaring. Om en pärlsort benämns som "opak" i produktbeskrivningen betyder det att den är genomfärgad. De flesta pärlor bleks/missfärgas av vätska och solljus, de bör därför förvaras med detta i åtanke.

 

Förvaring/hållbarhet

Förvara gärna dina smycken/smyckesdelar på ett svalt och mörkt ställe för bästa hållbarhet. En förvarings/smyckespåse, t ex i tyg eller plast för varje smycke kan också förlänga hållbarheten. En silicakudde i varje påse är också ett bra tips. Tänk på att parfymer, hudkrämer o l kan missfärga smycken. Du bör heller inte utsätta dem för väta eller svett. Ta därför helst av dig dem då du duschar, badar eller tränar. Då håller dina smycken mycket längre! Eftersom alla individer är olika, vi utsöndrar olika ämnen, kan ett smycke hålla olika länge på olika personer. Vissa människor tenderar att få metall att oxidera snabbare. Jag rekommenderar en putsduk (finns under kategorin "övrigt"), som lätt tar bort oxideringen på de flesta missfärgade metalldelar. Eftersom oxidering sker på alla metaller accepteras inte detta som anledning till återköp. Tänk också på att många pärlor är överdragna med färg, d v s inte är helt genomfärgade. För att undvika repor och märken på dina smycken bör du förvara dom var för sig i någon form av påse, ask eller liknande.

 

Missfärgning av metaller

Olika metaller kan missfärgas p g a kontakt med syre, s k oxidering. Detta är en naturlig process och förekommer hos de flesta metaller, även äkta silver. För det mesta går oxideringen bra att ta bort med någon form av silverputs. Pysselportalen säljer bra och prisvärda putsdukar till detta ändamål. Ett missfärgat smycke eller metalldel behöver alltså inte alls vara förstört, som många tror. Metaller är känsliga för yttre påverkan; sol, vatten, svett, olika skönhetsprodukter m m. Hos vissa personer kan smyckesdelar av metall ändra färg fortare - vi är ju alla lite olika med olika "kemisk sammansättning" (vad vi äter/inte äter, mediciner m m). För längre hållbarhet av dina smycken/smyckesdelar; förvara dom torrt (ha dom INTE i badrummet!), gärna mörkt, undvik att utsätta dom för vatten, svett och skönhetsprodukter (parfymer, hudkräm o l). Lägg gärna en silica påse ihop med smycket/metalldelarna (den suger upp fukten). Ta av dig smyckena när du badar/duschar, solar och tränar så håller dom längre. Dom här råden gäller ALLA oäkta metall (även äkta silver) - inte bara det jag säljer i min butik...

 

Produkter
Drift & produktion: Wikinggruppen